Мароко поема домакинството на турнира за Купата на африканските нации през 2025-а година, след като централата на футбола на континента взе решение да лиши Гвинея. Изпълнителният комитет на Конфедерацията на африканския футбол (КАФ) се събра днес в Кайро, за да разгледа ситуацията с организацията на турнира през 2025-а.

Първоначално Гвинея трябваше да поеме първенството, но в началото на 2023-а година се разбра, че това е невъзможно. При това положение в кратки срокове бяха разпратени писма до други държави със запитване кой може да реагира максимално бързо.

Алжир, Замбия и обединена кандидатура на Нигерия и Бенин също бяха разглеждани до един момент, но в последствие всички те се оттеглиха и това напрактика даде първенството на Мароко. Домакинството на Мароко на турнира за Купата на Африка увеличава шансовете на страната и да поеме Световното през 2030-а година заедно с Испания и Португалия в съвместна кандидатура.

Мароканците са готови веднага да започнат подобряване на инфраструктурата, която не само ще отговори на изискванията за първенството, но и ще бъде съобразена с ФИФА.

Изненадата е, че през 2027-а година турнирът е даден на три държави в Източна Африка. Това са Кения, Уганда и Танзания, които нямат сериозни традиции във футбола. Тяхното предложение е избрано пред това на Сенегал и Египет. Решението беше обявено лично от президента на КАФ Патрис Мотцепе, който прочете как са гласували членовете на изпълкома на КАФ.