Аякс изглеждаше сигурния шампион на Холандия, но изпусна титлата по най-наивния и болезнен възможен начин. Грандът от Амстердам трябваше да спечели гостуването си на Де Граафшап, който не играеше за нищо, тъй като беше примирен със съдбата си, че ще е предпоследен. 

Но вместо това, момчетата на Франк де Бур стигнаха само до равенство 1:1 срещу този съперник и подариха титлата на преследвача си ПСВ Айндховен. "Филипсите" победиха с 3:1 като гости Цволе и неочаквано дори и за самите себе си трумфираха за 23-и път на върха в Холандия. 

Иначе мачът между Де Граафшап и Аякс се развиваше перфектно за гостите. Те поведоха с 1:0 с гол на младия Амин Юнес още в 16-та минута и мачът се движеше по графика им за титлата. Но леденият душ дойде в 55-та минута, когато точен беше Брайън Смеетс. 

Последва истинска канонада пред вратата на домакините. Общо положенията за гол за Аякс в този мач бяха 25, но гол повече не падна. А Де Граафшап стигна до този хикс с единствения си точен удар в този двубой. 

Така грандът от Амстердам събра само 82 точки и завърши с две по-малко от шампиона ПСВ Айндховен. "Филипсите" победиха с голове на Юрген Локадия в 34-та минута и Люк де Йонг на два пъти в 43-та и 67-та. За Цволе точен беше Уасим Боуи в 66-та минута, но това беше всичко. 

След тази невероятна драма в последния кръг ПСВ триумфира за 23-и път като шампион. Подарилият титлата тим на Де Граафшап пък ще участва в плейоф за оцеляване след края на редовния сезон и съдбата му в Ередвизи съвсем не е сигурна.