Йън Бараклъф е новият треньор на националния отбор на Северна Ирландия по футбол, след като досега беше начело на младежкия тим до 21 години.

49-годишният англичанин е начело на младоците от 2017-а година насам. Преди да пристигне в Белфаст, той е бил начело на Скънторп Юнайтед в Лига 1 на Англия.
"Наистина съм невероятно щастлив от получената длъжност. Приех веднага офертата, за мен е чест и привилегия да водя националния отбор на Северна Ирландия. Няма как да бъда по-развълнуван", призна Бараклъф.

Северна Ирландия направи сериозна серия под ръководството на Майкъл О'Нийл, който класира страната за първи път от 30 години насам на голям форум, а именно участие на Евро 2016 във Франция. О'Нийл, който в момента е мениджър на Стоук Сити в Чемпиъншип, загуби баражите за място на Световното през 2018-а година, но пък класира страната за участие в плейофи за Европейското първенство, първоначално насрочено за това лято.

Но пандемията от коронавирус отложи не само първенството, но и баражите, където Северна Ирландия трябваше да играе с Босна и Херцеговина. Сега този полуфинал е насрочен за 8-и октомври. Победителят от тази среща приема у дома Словакия или Република Ирландия на 12-и ноември в директен сблъсък за място на Евро 2021. Бараклъф подписа договор за 18 месеца и първият му тест ще бъде срещу Румъния в Лигата на Нациите през септември.