Президентът на ФИФА Сеп Блатер, който се състезава за пети пореден мандат на конгреса на организацията днес, съзря заговор заради арестите на ключови фигури в навечерието на изборите. В сряда зад решетките се озоваха 11 високопоставени членове на Световната футболна организация. 

Според него таймингът на тази акция не е подбран случайно. Редица членове на ФИФА призоваха за отлагане на изборите заради скандала, но 79-годишният швейцарец не се съгласи и те ще се проведат днес. 

За да спечели пети пореден мандат начело на световния футбол, Блатер има нужда от мнозинство от 3/4 от гласувалите на първи кръг. Ако нещата стигнат до втори кръг, там ще му е необходимо просто да спечели повече гласове. 

"Не мога да бъде убеден, че тази акция е просто случайност. Не казвам и друго, но все пак у мен остава една въпросителна. Арестуваните, ако се окажат виновни, трябва да носят вината си индивидуално. Не трябва цялата ни организация да страда заради тях", сподели Блатер. 

Опозицията срещу него от водещите сили във футбола става все по-голяма. Редица малки страни обаче се очаква да го подкрепят и така швейцарецът да пребори конкуренцията на йорданския принц Али бин ал Хюсеин.