Украинската Висша лига през новия сезон ще бъде в състав от  14 отбора, реши Управителното тяло на лигата на свое заседание.  Днес пък съставът беше утвърден от Изпълнителния комитет на  Футболната федерация на Украйна.

Така елитната дивизия на страната се свива с 2 тима. През  миналата година всъщност завършиха 15 заради фалита на Арсенал Киев на полусезона.

От първенството отпадат фалиралите Таврия Симферопол и  Севастопол, който пък не успя да намери спонсор. Те така или иначе са от анексирания към Русия полуостров Крим и нямаше да играят през новия сезон. 

Единствено Олимпик Донецк от втора дивизия подаде документи за участие,  след като стана ясно, че клубът ще бъде на издръжка на олигарха  и спонсор на Шахтьор Донецк Ринат Ахметов, но чрез подставени лица.

Заемащият 2-о място във втора дивизия- ПФК Олександрия,  отказа да се изкачи в елита. Същото се отнася и за третия Стал Алчовск, който също няма пари за участие при най-добрите. В  следващите дни предстои да бъде определен и форматът на  първенството.