Руската Премиер лига става все по-интересна, все по-завързана. Уикендът мина под знака на голямото дерби в което Спартак разби ЦСКА с 3:0 и окончателно се отърси от слабия старт в началото, снишил го до 10-aта позиция. Сега шампионите са втори след много дълга поредица от победи и също така насочват своя взор към днешните два последни мача от кръга.

По едно и също време – 18.30 часа ще гостуват първите два тима в класирането, преди този кръг. Локомотив, който и след тези мачове ще си остане първи в таблицата ще играе на ст. „Петровский“ в Санкт Петербург срещу скромния Тосно.

Бившият стадион на гранда Зенит сега приема домакинствата на Тосно, докато абсолютния новак в руския футболен елит продължава да чака завършването на строежа на своя нов стадион. В момента отбора е на 14-а позиция, само на точка от зоната на директно изпадане.

Трудно печели точки и ще е изключително любопитно, ако успее да го стори именно срещу лидера от Москва. Адаптирането към най-добрите в Русия явно продължава, няма да е изненада ако в крайна сметка приключи отново с връщане в долната дивизия. Засега поне един от твърдите кандидати за изпадане вече е ясен – СКА Хабаровск, така че Тосно е в люта битка с Анжи, Амкар, Динамо Москва, че и Рубин Казан за следващата квота.

Разбира се, според регламента има и две места, които пращат тимовете на допълнителни баражи. От друга страна първенците от Локо Москва са в достатъчно дълга серия без загуба, а едва ли преди началото на надпреварата някой е очаквал от тях точно подобни поредици. Двубоят ще бъде излъчван директно в ефира на Mtel Sport 2.

 Както за него, така и за другия мач е предвидено специално коментарно студио половин час по-рано. За Зенит задачата е по-трудна по минимум две причини. По тривиалната сочи далеч по-добър домакин – отбора на Ахмат Грозни. С колебливи изяви от самото начало, чеченския тим винаги е опасен домакин на своята „Ахмат Арена“ в Грозни.

Факт е обаче, че у дома Ахмат няма победа над някой от големите клубове през този сезон – отстъпи от Спартак, достигна до равенство с Локомотив, през март му предстои домакинство срещу ЦСКА. Но ако говорим за двубой без краен победител, то това няма как да бъде прието добре от гостите.

Втората основна причина за по-трудния характер на мача спрямо този на конкурента е, че развитието на двубоите от кръга, победите на Спартак и на Краснодар изместиха Зенит от второто място и сега от чисто психологическа гледна точка възвръщането му от четвъртото изглежда не лека задача.

Зенит имаше трудната програма в последните пет кръга да срещне два от водещите тимове. По-лошото е, че загуби и двете дербита – както това срещу Спартак преди кръг с 1:3, така и онова домакинство срещу Локомотив преди близо месец, завършило твърде зле 0:3. Срещу отбори от ранга на Ахмат Зенит обикновено показва мускули, справя се, не губи точки. Но Ахмат не е много далеч от зоната за баражи за спасение и загуба би затруднила още повече ситуацията. Двубоят Ахмат – Зенит е също от 18.30 часа, но в ефира на Mtel Sport1.