Ръководството на австрийския шампион Ред Бул Залцбург продължава да съкращава състава си и сега нови петима футболисти научиха, че са отстранени от първия отбор. Това са тримата бразилци Дъглас, Кристиано и Леонардо, както и шведът Расмус Линдгрен и уругваецът Хоакин Богосян.

Петимата ще се подготвят с резервния отбор на Ред Бул, който се казва Лиферинг и играе в трета лига, а през това време ще си търсят нови работодатели.

„Те повече не са част от нашия отбор. Аз не мога да си представя как се работи на терена с група от 30 души, коментира решението на ръководството спортният директор на клуба Ралф Рангник.

Отборът на Аустрия Залцбург беше купен от Ред Бул през 2005 година, но от тогава насам постоянно е критикуван, че няма ясна философия за развитието си. В клуба често има голям брой треньори и играчи, което затруднява нормалната работа.

За капак на всичко пък феновете на Аустрия бойкотираха новите собственици, които смениха изконните виолетови екипи на тима, за да ги заменят с фирмените цветове. В крайна сметка голяма част от привържениците отсвири напълно Ред Бул, след като от компанията поругаха клубните традиция по комерсиални причини и си направи нов клуб с името Аустрия Залцбург, който продължава да играе с историческите си лилави фланелки и се радва на солидната подкрепа на ултрасите, които отказаха да ходят на мачовете на фирмения клуб.

Организационни неразбории в Ред Бул Залцбург имаше и по време на подготвителния период, когато треньорът Рикардо Мунис беше уволнен само след два дни работа и на неговото място беше назначен Роджер Шмит от Падерборн, откъдето дойде и Рангник.

През това лято 13 футболисти бяха освободени или продадени от Ред Бул, включително и петимата, обявени вчера, а 11 са новите попълнения. От тях петима бяха привлечени в последния ден от пазара.

„Трябва да се променят много неща в австрийската Бундеслига, защото тука стандартите са доста занижени. Например колко играчи от местната лига играха в квалификацията Австрия - Германия? Нито един“, заяви Рангник.

Иначе Ред Бул е спечелил четири от последните шест първенства, но в квалификациите в

Шампионската лига тази година беше елиминиран сензационно от аматьорите от Дюделанж (Люксембург).