Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви имената на пет клуба от Висшата лига на страната, които са в списъка на разследваните за манипулиране на футболни мачове.

Това са Олександрия, Ворскла Полтава, Заря Луганск, Зирка Кропивницки и Олимпик Донецк, обяви министърът на вътрешните работи на страната Арсен Аваков.

"Реално 67 процента от футболните отбори в нашата страна са замесени в уредени мачове и договорени резултати. Украинският футбол винаги е бил пример за чистота на спорта, затова сме длъжни да изчистим името си, обяви още министърът.

"С документи са установени 5 престъпни групи, които са работили с 35 футболни клуба на всички нива. Днес в съвместна акция с Департамента на защита на икономиката, главното следствие, управлението на националната полиция, както и регионалните полицейски управления са извършени обиски и претърсвания на 40 обекта в 10 области на Украйна", добави министърът на вътрешните работи.

От второто ниво най-сериозни са обвиненията към отбора на Суми, чийто представител е предложил на съдия 30 000 гривни да им помогне да стигнат до равенство и 100 000 гривни за победа в мач срещу Волин Луцк. Мачът действително е завършил с победа на Суми и ден след срещата човек от отбора-победител е предал в заведение за бързо хранене в плик 3900 щатски долара.

Установена е дейност и на представител на МФК Миколаев, също от второто ниво на футболната структура. Този човек е предложил на съдията 50 000 гривни за успех в мача с Гелиос Харков. Дали обаче клубовете са заложили по подобен начин мачовете или просто са им били нужни точки, следствените органи предстои да установят. По-рано през деня се появи информация, че Футболната федерация на Украйна прекрасно е знаела за съдии, залагали на мачове, които са й ръководили. Информацията е пристигнала от компанията Betnews365./БТА