Председателят на Световната медицинска асоциация Франк Улрих Монтгомъри критикува остро решението на УЕФА да допусне фенове на мача между Байерн Мюнхен и Севиля за Суперкупата на Европа.
Общо 15 180 души заеха местата си на 70-хилядния стадион "Пушкаш Арена" в Будапеща и видяха победата на Байерн с 2:1 над Севиля.

Gulliver/Getty Images
93 снимки

"Изглежда, че футболът се радва на привилегия сред глупаците. Това е контрапродуктивно и лош сигнал в условията на пандемията от коронавирус", каза Монтгомъри пред "Пасауер Нойе Пресе".

"Когато гражданите не могат да пътуват в чужбина, но за шефовете на Байерн и за играчите няма ограничения да пътуват до места с висок риск от заразяване, това е разрушителен знак", коментира още медицинското светило.

Суперкупа на Европа: Байерн Мюнхен - Севиля

източник: Gulliver/GettyImages

Според германските здравни власти Будапеща е високо рисков регион и пътуванията на германци до унгарската столица са ограничени. В навечерието на мача кметът на Будапеща Гергей Карачон също изрази притеснението си от евентуално разрастване на заразата и сподели, че предпочита мачът за Суперкупата на Европа да се състои пред празни трибуни.

Суперкупа на Европа: Байерн Мюнхен - Севиля

източник: Gulliver/GettyImages

От УЕФА използваха мача като проверка за очакваното завръщане на привържениците по трибуните в международните мачове.