Международната федерация на професионалните футболисти (ФИФПро) публикува препоръки при подбора на кандидатите за поста президент на ФИФА по време на извънредния конгрес през февруари догодина, пише на страницата на ФИФПро.

Според тях, бъдещият президент на Световния футбол трябва да отговаря задължително на четири критерия. На първо място наследникът на Сеп Блатер трябва да притежава способността да осъществи демократични и политически реформи във футбола на глобално равнище. Също така той трябва да притежава необходимия опит и да спазва стриктно правата на човека.

Също така новият президент трябва да се отнася към футбола еднакво както към спорт, така и като бизнес. Разбира се, новият президент на ФИФА трябва да притежава безупречен морал и чиста репутация, а името му да не се свързва със съмнителни действия или икономически интереси.

На 26-и февруари 2016-а година предстоят изборите за поста президент на ФИФА, след като Сеп Блатер беше уличен в нарушения на правилата, а свързани с него хора в корупционни сделки.

Именно с публикуването на изискванията си, ФИФПро- обединяваща повече от 65 хиляди футболисти от цял свят, призова шейх Салман бин Ибрахим Ал Халифа да си помисли добре дали е готов да влезе в посочените му рамки и тогава да се включва в борбата за поста президент на ФИФА. /БТА