Краят на президентстването на Сеп Блатер във ФИФА може и вече да се вижда, но влиянието му може да продължи да се усеща в Световната футболна централа още дълго. Причината е, че кандидат за президент на институцията е неговата бивша дясна ръка Жером Шампан. 

Французинът е бивш медиен директор на ФИФА, ръководеше международните връзки на централата, а за кратко беше и генерален секретар. Всичко това се случи в първите години на президентстването на Блатер. 

Впоследствие той се оттегли и дори смяташе да се кандидатира за президент на централата през 2011 г. Тогава обаче оттегли кандидатурата си, а двамата с швейцареца останаха близки приятели през годините. 

Освен с него, Шампан е добър приятел и със сънародника си Мишел Платини, който ръководи УЕФА. Той дори беше подкрепен от трикратния носител на Златната топка за изборите през 2011 г., но в крайна сметка до директна надпревара с Блатер не се стигна. 

Така кандидатите за президент на ФИФА до момента са четирима. Това са Платини, Шампан, както още принц Али бин Хюсеин и Давид Нахид. Крайният срок за подаване на кандидатури за изборите е 26 октомври. Вотът ще се проведе на 26 февруари догодина.