Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се срещна с футболистите Месут Йозил и Илкай Гюндоган в безпрецедентен разговор заради техните снимки заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
 
Причината е, че двамата подариха на Ердоган подписани свои фанелки от английските футболни клубове - Арсенал и Манчестър Сити – за които те играят. Това доведе до критики срещу тях от германския канцлер Ангела Меркел и от Германската футболна федерация (DFB).
 
"Илкай Гюндоган и Месут Йозил изразиха желание да ме посетят", написа Щайнмайер във Фейсбук като съобщението му беше придружено с негова снимка заедно с двете германски футболни звезди в Берлин.
 
"Беше важно и за двамата да изяснят всякакви недоразумения, които се появиха", каза държавният глава и добави, че и двамата играчи са потвърдили лоялността си към Германия по време на срещата.
 
"Аз съм израснал тук и съм верен на моята страна", беше цитиран родения в Гелзенкирхен Йозил.
 
„Ясно е, че днес Германия е моята страна и моят отбор", добави Гюндоган.
 
Играещият в Манчестър Сити Гюндоган и звездата на Арсенал Йозил се озоваха в центъра на политическа буря след среща с Ердоган на 13 май по време на тридневното му посещение във Великобритания.
 
Няколко германски политици заклеймиха двойката известни футболисти. Особено внимание беше обърнато на това, че на фанелката на Гюндоган беше написано "С уважение на моя президент", което веднага бе атакувано от политическата десница на Германия.
 
"Защо Гюндоган играе за германския национален отбор, след като признава Ердоган за негов президент?", коментира Беатрикс фон Сторх от Алтернатива за Германия.