Германските национали Месут Йозил и Илкай Гюндоган предизвикаха политически скандал, след като се срещнаха с президента на Турция Реджеп Ердоган в Лондон.

Ердоган е на тридневно посещение във Великобритания преди предстоящите в южната ни съседка парламентарни и президентски избори през юни.

Йозил и Гюндоган, които са от турски произход, подариха на Ердоган фланелки на клубните си отбори, съответно Арсенал и Манчестър Сити, а на срещата присъства и турският национал Дженк Тосун, който играе за друг английски клуб - Евертън.

"С огромно уважение към моя президент" гласи надписът на фланелката, която Гюндоган подари на спорния президент.

Според анализатори срещата с Йозил и Гюндоган, които са родени в Гелзенкирхен, е непряк опит на Ердоган да води предизборна агитация сред турското население в Германия, след като самите германски власти забраниха на Ердоган да води кампанията си на тяхна територия. 

Срещата между турския президент и германските национали е знакова и по друг повод - Германия и Турция са единствени кандидати за домакин на Европейското първенство по футбол през 2024 година. 

Изявата на Гюндоган и Йозил не бе приета особено добре в Германия, а президентът на местния футболен съюз Райнхард Гриндел ги разкритикува открит.

"ГФС уважава и осъзнава особената ситуация на нашите играчи с миграционен произход. Но футболът и ГФС стоят зад ценности, които господин Ердоган не зачита достатъчно", сподели Гриндел в Twitter. "Затова не е добре, че нашите национали оставиха да бъдат използвани в този агитационен ход. Това определено не помага за интеграционната работа на ГФС."