Затворът ражда писатели. Това пише днес в заглавие румънският  вестник "Проспорт" и допълва в материала си, че бившият  футболист Георге-Джика Попеску и собственикът на шампиона Стяуа Джиджи Бекали са прописали по принуда в затвора, за да намалят  присъдите си за корупция.  

Темите на творбите им са тотално различни. Бившият капитан  на Барселона Попеску е писал за младежкия футбол, а Бекали - за  религия и Атон.  Попеску и Бекали вече са написали по две книги, а всяка една от тях е намалила присъдата им с по 30 дни.  

Друг известен спортен деятел - генералният мениджър на Стяуа Михай Стойка, също е в списъка на осъдените, превърнали се в  писатели.  В затвора Стойка се е заел с актуална тема и заглавието на  книгата му е "ФИФА, Световна купа Бразилия. Статистика, анализи, коментари".  Бившият президент на Глория Бистрица Жан Пъдуряну в момента  работи над бестселър за задкулисието във футбола.  

"Пише за тайни, който само той знае. Той е истински оракул,  знае всичко за много хора. Но книгата ще бъде публикувана  единствено след смъртта му, в никакъв случай преди това. Това е  неговото условие", разкрива близък на 78-годишния Пъдуряну.  В началото на март тази година осем обвиняеми, почти всички  от тях големи имена в румънския футбол, получиха ефективни  присъди с различен срок по най-голямото дело за корупция при  осъществяването на трансфери на футболисти в чужбина. Най-леката от тях бе 3 години, 1 месец и 10 дни затвор, а най-дългата - 6  години и 4 месеца.  

В затвора бяха вкарани още бизнесменът, бивш политик и бивш  мажоритарен собственик на Рапид Букурещ Георге Копос, бившият  акционер в Динамо Букурещ Кристиан Борча, футболните агенти Йоан Бекали и Виктор Бекали и бившият акционер в Динамо Букурещ и в  Университатя Крайова Джиджи Нецою.

Собственикът на футболния отбор Стяуа Джиджи Бекали е в  затвора от май миналата година заради корупционни замени на  парцели с военното министерство и заради уреждане на мачове./БТА