Апелативният съд на Букурещ издаде днес окончателни ефективни присъди затвор на осем обвиняеми по най-голямото дело за страната за трансфер на футболисти в чужбина. Присъдите са окончателни и не могат да бъдат обжалвани. Осъдените са Джика Попеску, Йон Бекали, Виктор Бекали, Георгие Нецою, Георге Копс, Михай Стойка, Кристи Борчеа и Жан Пъдуряну. Те бяха признати за виновни по обвинението за пране на пари и укриване на данъци от 12 трансфера. Обвинението бе повдигнато за незаконни транзакции при трансферите, при което са били нанесени щети от близо 1,5 милиона долара на държавата и над 10 милиона долара на четири футболни клуба. В скандала са забъркани отборите на Динамо Букурещ, Рапид Букурещ, Оцелул Галац и Глория Бистрица. Става дума за сделки с играчи на тези отбори за периода 1999 – 2005 година.

Доказателствата за пране на пари и укриване на данъци бяха относно трансферите на Козмин Контра в Депортиво Алавес, Флорин Чернат в Динамо Киев, Николае Митя в Аякс, Флориан Брату в Галатасарай и други.

Джика Попеску е осъден на 3 години и 1 месец затвор. Той бе един от основните кандидати за президентския пост на Румънската футболна федерация. Изборите за поста ще се проведат в сряда.

Бившият мажоритарен собственик на Рапид Букурещ Георге Копос бе осъден на 3 години и 8 месеца затвор, генералният мениджър на Стяуа Михай Стойка ще лежи в затвора 3 години и 6 месеца, бившият акционер на Динамо Букурещ Кристиан Борча получи присъда от 6 години и 4 месеца, бившият мениджър Йоан Бекали ще лежи в затвора 6 години и 4 месеца, мениджърът Виктор Бекали получи присъда за 4 години и 8 месеца, бившият президент на Глория Бистрица Жан Пъдуряну ще остане зад решетките 3 години и 4 месеца, бившият акционер в Динамо Букурещ и в Университатя Крайова Георгие Нецою е с присъда от 3 години и 4 месеца.