На 85-годишна възраст почина днес Нилс Линдхолм - бившият футболист на шведския национален отбор и дългогодишен треньор, информираха медиите в Италия.

Нилс Лидхолм е смятан за едно от най-добрите леви крила в цялата история на футбола. Той бе капитан на шведския национален отбор на Световното първенство през 1958 година, което се проведе в Швеция. На финала домакините загубиха от Бразилия с 2:5 в мач, смятан за един от най-зрелищните в историята на световните първенства. Първият гол за шведите бе дело именно на 36-годишният по това време Линдхолм. Това обаче не помогна на неговия отбор да победи „кариоките”, в чийто тим вече изгряваше 17-годишният Пеле.

Преди това, през 1948 година Нилс е златен медалист от Олимпийските игри проведени в Лондон.

Като играч на АС Милан шведският нападател четири пъти става шампион на Италия, а след прекратяването на футболната си кариера става успешен треньор на Апенинския полуостров.

През 1983 година Нилс Лидхолм бе старши треньор на Рома, който игра в турнира за Купата на европейските шампиони с ЦСКА. И в двата мача италианският шампион, в който личаха имената на световния шампион от Мондиал 82 Бруно Конти и бразилските национали Паоло Роберто Фалкао и Тониньо Серезо, както и младият полузащитник Карло Анчелоти, победиха ЦСКА с по 1:0. В същото издание на турнира за КЕШ отборът на Рома стигна до финала, но през май 1984 година загуби на олимпийския стадион в Рим от английския Ливърпул след изпълнение на дузпи. Това бе върхът в треньорската кариера на Нилс Лидхолм.