Бившият капитан на Селтик Били Макнийл е починал днес на 79-годишна възраст. Макнийл е лидер на отбора на Селтик от 1967-а година, спечелил Купата на Европейските шампиони след 2:1 над Интер (Милано) на финала в Лисабон.

Новината беше съобщена от семейството на бившия футболист.

Нашият баща винаги е намирал време да благодари на привържениците за историите, които разказват за него, за песните с името му на стадиона и за всички поздравления и чествания по време на целия му живот, се казва в писмо на децата на Били Макнийл.

Селтик е първият отбор от Великобритания, който печели европейската клубна титла, а невероятното е, че всички играчи са от Глазгоу или околностите на града. Също така в кариерата си Били Макнийл е бил девет пъти капитан при спечелени шампионски титли на Шотландия, бил е и мениджър на клуба.

Играейки на поста централен защитник той има 486 мача и 22 гола, като играе само и единствено за Селтик - цели 18 сезона. В националния отбор на Шотландия записва 29 мача с 3 гола.

Като треньор е водил отборите на Клайд, Абърдийн, родния Селтик на два пъти, Астън Вила, Манчестър Сити и Хибърниън за кратко през 1998-а година. През 2009-а година Селтик го назначи за посланик на клуба по целия свят.

През 2017-а година е диагностициран с деменция и трудно говори./БТА

Били Макнийл

източник: Gulliver/GettyImages