Президентът на Спортинг Лисабон Бруно де Карвальо е предложил да напусне поста си, ако основните играчи оттеглят заплахите да напуснат клуба. Футболистите от клуба протестират срещу поведението на Де Карвальо, а част от тях го обвиняват в пхихическо насилие.

Холандският нападател Бас Дост и още трима други играчи са информирали клуба, че ще прекратят договорите си и по този ще се присъединят към крилото Даниел Поденсе и вратаря Руи Патрисио, напуснали на 1-и юни.

Дост беше ударен и контузен по време на нахлуването на публиката на тренировъчната база, някои от тях с прикрити с маски лица и въоръжени с палки. Инцидентът стана на 15-и май, а нападната беше и съблекалнята на отбора.

Някои от играчите след това обвиниха президента на клуба в психологическо насилие и подстрекаване на феновете към саморазправа. Самият Дост заяви, че като холандец не би допуснал който и да било да унижава личността му и предприема всички юридически мерки против клуба.

Де Карвальо вече един път беше призован от важни членове на управата на клуба да подаде оставка и да се оттегли, но отхвърли предложението и обвини критиците си в "изнудване и съгласувана атака срещу Спортинг".

Но след като вчера Бас Дост, Желсон Мартинш, Бруно Фернандес и Уилям Карвальо обявиха намеренията си, президентът заяви пред журналистите: "Да, ние ще подадем оставка, ако състезателите на Спортинг напишат писмо, в което, първо, оттеглят писмата си за напускане при такъв ход от наша страна и, второ, ние като екип ще се кандидатираме отново на изборите за президент и Борд. И ако бъдем избрани, те ще останат в клуба, защото такава е волята на членовете.

Един от най-сериозните играчи и търсен от доста клубове в Англия полузащитник - Уилям Карвальо, категорично отказа подобно споразумение. Според него, нито един от колегите му- решили да напускат, няма да си променят мнението независимо от резултата от изборите на 23-и юни.

Спортинг Лисабон действително имаше ужасен сезон, след като не само рано отпадна от битката за титлата, но и на финала за Купата на Португалия шокиращо загуби от скромния Депортиво Авеш - пет дни след атаката на феновете на клубната база.

Скандалът ескалира за първи път през април, когато президентът Де Карвальо нарече играчите "разглезени деца" и ги заплаши с изваждане от първия отбор, след като те чрез вратаря Руи Патрисио му поискаха оставката с изявление пред медиите.

Иначе отборът е един от трите големи в португалския футбол заедно с Порто и Бенфика, 18 пъти е бил шампион на страната, както и носител на КНК. Последният сериозен трофей е Купата на страната през 2015-а година, а шампион не е ставал от 16 години./БТА