Носителят на "Президентската награда" на УЕФА за 2018г. Дейвид Бекъм продължава да развива своя проект покрай създаването на футболен отбор в Маями.

В началото на годината бившият английски футболист официално представи своя нов отбор, който се очаква да влезе в американската Мейджър лига (MLS) през 2020 г. От футболната асоциация на САЩ също дадоха разрешение на клуба да се включи в местния шампионат.

Важна стъпка към осъществянето на проекта е именуването на самия клуб. Той ще се казва "Интер" Маями, а не както бе планирано в Маями "Бекъм Юнайтед".

Големият проблем за Бекъм обаче остава намирането на терен за построяването на стадион, на който да играе отборът. Идеята на англичанина е да купи място в Източен Маями, където данъците са по-ниски, а възможностите за инвестиции по-добри.

Сред живеещите в квартала Оувъртаун обаче има остра опозиция срещу предстоящото изграждане на 25-хилядното съоръжение. Този квартал е известен със своя нисък стандарт на живот и социални проблеми - като наркотици, проституция и висока престъпност. Хората обаче се опасяват, че един стадион ще привлече вниманието на повече полицаи в квартала, което би "разстроило" бизнеса на много от живущите.

Самият стадион би трябвало да бъде построен с частно финансиране, с помощта на няколко акционери. Друг особен момент около проекта е, че Бекъм се възползва от специална привилегия за него. По принцип новите клубове в MLS трябва да платят такса от 150 млн. долара, за да се присъединят към лигата, но бившият капитан на Англия е платил едва 25 млн. Причината е специфична клауза при договора му с Ел Ей Галакси още през 2007 г., която е предвидила за него това сериозно облекчение, ако реши да основе клуб.
 
Бекъм изкара пет сезона в ЛА Галакси между 2007 и 2012 г. и така привлече сериозно внимание върху Мейджър лигата. Оттогава футболът в Щатите търпи огромно развитие. Маями ще бъде третият нов тим в MLS, след като още тази година в първенството ще дебютира ФК Лос Анджелис, а до две години ще бъде интегриран и отбор от Нешвил.

Всъщност футболът никога не е бил толкова популярен в Америка, колкото в момента.

Скорошно изследване постави наричания от американците "сокър" на второ място по популярност сред зрителите в страната заедно с баскетбола и отстъпващ единствено на американския футбол.

Влиянието на Бекъм може да помогне играта да се разрасне още повече в близките години.