Легендата на английския футбол Дейвид Бекъм бе награден от президента на УЕФА Александър Чеферин с „Президентската награда”. Призът се дава в чест на професионализма и постиженията, които дадени играчи са демонстрирали в спортния си път.

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид е истинска футболна икона на неговата генерация, според президентът на УЕФА Александър Чеферин.

„Тази награда отличава футболистите, които са имали невероятна кариера, постижения, а същевременно и прелестни човешки качества. Избрах Дейвид Бекъм да получи наградата през тази година, тъй като той е глобален посланик на футболната игра. В което и кътче на земята да отиде, той промотира играта по чудесен начин. Неговата кариера бе блестяща и щом децата го видят, то се вижда блянът в очите им за футболната игра. Няма по-хубаво нещо от това”, сподели президентът на УЕФА.

Легендата на Рома Франческо Тоти грабна наградата през миналата година, а покойният Йохан Кройф я спечели през 2013. Франц Бекенбауер (2012, както и Пауло Малдини (2013) са други, които са печелили приза.

Бекъм става третият футболист на Англия, който печели след Сър Боби Чарлтън през 2008 и Сър Боби Робсън през 2002 година.

„Изключително горд съм, че съм част от този списък с феноменални играчи. Моята кариера винаги се е основавала на факта да помагам на деца по целия свят да повярват, че мечтите могат да се сбъднат. Това ми доставя удоволствие, и след като прекратих професионалния си път”, пък добави Дейвид Бекъм.