Още с подновяването си за 2019-а холандският футболен шампионат ни вплита във вечната битка между местните колоси. Едва 2 точки разделят лидера ПСВ Айндховен (48 т.) и преследвача - Аякс (46 т.), като головите показали в момента са напълно равни (+50, 60 вкарани и 8 допуснати попадения). 

Третият - Фейнорд (36 т.), също бе в борбата за върха до скоро, но няколко грешни стъпки отдалечиха гранда от "Де Кайп" на 12 пункта от първата позиция.

Есенният дял в елита ни показа, че ПСВ и Аякс трудно бъркат, но в последните месеци от сезона увеличеното напрежение ще повали похода към титлата на някой от тях - кой ще бъде той?

Ето какво ни предлагат двата най-любопитни сблъсъка от 18-ия кръг на Ередивизи:

Емен - ПСВ Айндховен

ПСВ допусна единствената си загуба от Фейнорд в края на миналата календарна година (1:2). Така момчетата на Марк ван Бомел позволиха на Аякс да се доближи на 2 точки от върха (46 т.) и да ги притисне. За да запазят разликата, „филипсите“ трябва да вземат пълния комплект от точки при нелекото гостуване на новака Емен.

Емен е на точка над чертата. Тимът е с 4 победи от началото на сезона, но с 2 от последните си 6 двубоя. ПСВ определено трябва да внимава да не стъпки на криво.

Очаква се Ван Бомел да направи малко промени по състава си, като единствен отсъстващ е новозеландският атакуващ халф Райън Томас. Под рамката ще бъде Зоет, в защита – Дъмфрис, Швааб, Виергер и Анхелиньо. Като опорни полузащитници ще действат Гутиерес и Хендрикс, а напред – Бергвайн, Перейро и Лозано, зад изнесения нападател Люк Де Йонг.

Атаката на Емен, в схема 4-2-3-1, ще води холандецът Хавар Ариас.

През октомври ПСВ взе убедителна победа с 6:0 у дома.

Срещата между Емен - ПСВ Айндховен е в неделя, 20 януари, от 15:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 1.

Аякс - Хееренвеен

Въпреки двете грешки в началото на сезона (хикса с Хареклес, 1:1, и загубата от ПСВ Айндховен, 0:3), Аякс успя да запише убедителна серия от 11 поредни успеха в шампионата. Това доближи участника в 1/8-финалите на Шампионската лига (срещу Реал Мадрид) на „милиметри“ зад основния конкурент за титлата.

Сега момчетата на Ерик тен Хаг излизат на „Йохан Кройф Арена“ срещу средняка Хееренвеен, който в годините е показвал, че е препъникамък за много от грандовете.

В момента двата тима са разделяни от 26 точки разлика и 8 позиции в таблицата, което прави Аякс фаворит за победата. При грешна стъпка на ПСВ с Емен, амстердамци ще поведат колоната в шампионата за първи път през този сезон.

За Аякс контузен е крайният бранител Николас Талифико. Той има проблеми с коляното, което означава, че един измежду Дейли Синкгравен и новата покупка – Лисандро Магалан, ще застанат отляво на защитата.  

Техни партньори ще бъдат Блинд, Де Лихт и Мазрауи, а като опорни халфове ще действат – Шьоне и Френки Де Йонг. Звездите – Душан Тадич и Хаким Зиеч, ще играят по фланговете. Тандемът е вкарал общо 20 гола (по 10 за двамата) през тази кампания. Един зад друг в нападение ще са Беек и Каспер Долберг.

За гостите аут са Терстей (контузен), Кобаяши и Рейнстра (наказани). Атаката за тима на Ян Олде Рийкеринк ще води 21-годишният Сам Ламерс.

Срещата между Аякс – Хееренвеен е в неделя, 20 януари, от 17:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 1..

Тоталният защитник – Матайс де Лихт