Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър е поискал подкуп от седем милиона евро в замяна на седем гласа в подкрепа на домакинството на страната за Мондиал 2010, разкри бивш министър на Египет.

Бившият министър на младежта и спорта Али Един Хелал призна пред АФП, че Уорнър, който в момента е в ядрото на скандала за корупция е поискал пари от тях през 2004 година.

“Уорнър беше този, който се свърза с нас от името на ФИФА. Той каза, че може да ни уреди седем гласа. Писка по милион долара за всеки глас”, разказа Хелал.

Египет, една от страните, които доминира в африканския футбол, беше кандидат за домакин на Мондиал 2010, но не получи никакви гласове на вота през 2004 година. Тогава ЮАР беше избрана за домакин на турнира.

“Ние решихме да не подкрепяме подобна практика”, допълни бившият министър.

Самият Уорнър коментира, че е похарчил прехвърлените му 10 милиона долара от Световната футболна централа за лични цели, съобщи BBC.

Уорнър е трябвало да помогне на ЮАР за домакинство на Мондиал 2010. Според футболната централа всички плащания са били съгласувани и са направени по законен път, като сумата е била преведа за поддръжка на футбола в Карибския басейн.

По данни на BBC, Уорнър е получил парите на три транша - на 4 януари, на 1 февруари и на 10 март 2008 година.

От тези пари, Уорнър е превел 4,8 милиона долара на верига супермаркети в Тринидат, а 1,6 милиона долара са използвани за погасяване на разходи по кредитна карта и лични заеми. /БГНЕС