Президентът на футболната федерация на Австралия (ФФА) Франк Лоуи обвини бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър в кражба на пари от сметки на футболната Конфедерация на Северна, Централна Америка и Карибите (КОНКАКАФ).

Лоуи даде пример за това как преведени от ФФА пари на сметка на КОНКАКАФ като помощ по проект в Тринидад и Тобаго впоследствие са се оказали в сметка на Уорнър.

"Централата на Тринидад и Тобаго помоли Австралия да отдели 4 милиона долара по техен проект. Ние решихме да отпуснем 500 хиляди долара и те бяха преведени по сметка на КОНКАКАФ, а не на Уорнър. Впоследствие парите се оказаха в сметка на Уорнър. Той просто ги е откраднал. Направихме справка със счетоводството на КОНКАКАФ и се оказа, че Уорнър е действал така от години. Предоставихме цялата информация по случая на Майк Гарсия, който водеше разследване за корупция във ФИФА. Правоохранителните органи в САЩ също разследваха този превод. Сега ние поискахме от КОНКАКАФ да ни върне парите, защото те не са използвани по предназначение. Все още нямаме отговор", коментира Лоуи.

На 27 май в САЩ беше внесено официално обвинение за корупция и финансови злоупотреби срещу девет служители на ФИФА, сред които и Уорнър, както и срещу петима ръководители на компании, свързани с дейността на организацията. Уорнър се предаде на властите в Тринидад и Тобаго. Той заяви, че е невинен и беше пуснат под гаранция от около 400 хиляди долара. В момента е издирван от Интерпол. Бившият вицепрезидент на ФИФА и президент на КОНКАКАФ подаде оставка от всички постове във футбола през 2011 година. Тогава той обяви, че се оттегля от ФИФА, за да се съсредоточи върху работата си за правителството на Тринидад и Тобаго./БТА