Нов филм за бразилската футболна легенда Пеле е последното "попълнение" в златната ера от документални поредици на спортна тематика. Феновете вече видяха такива за американския баскетболист Майкъл Джордан, аржентинския футболист Диего Марадона и бразилския пилот Аертон Сена, а сега е ред и на Краля на футбола.

Филмът "Пеле" излезе днес в платформата "Нетфликс".

"Той е човек, за когото хората не знаят много, въпреки огромната популярност на името му. Искахме да покажем как едно обикновено момче става човек с митичен характер, който запазва и до днес", заяви директорът Бен Николас за Ройтерс.

Документалният филм е фокусиран върху периода от 1958 до 1970, когато Бразилия печели три от четирите световни купи и определението "Страната на футбола". Извън терена пък лентата показва живота в Бразилия в края на 50-те на миналия век и последиците от военния преврат през 1964-та.

Основният фокус, разбира се, пада върху ролята на Пеле в похода към трите световни купи и най-вече през 1970, когато той води отбор, често определян като най-силният в историята на футбола. Този триумф, който бе постигнат в Мексико, директорите наричат ключов за митологизирането на Пеле.

След като достига звезден статут едва като 17-годишен на световното първенство през 1958, Пеле получава контузия във втория мач през 1962 и играе само в част от турнира. Той получава нова травма през 1966 в Англия след безброй нарушения и заплашва никога повече да не играе на световни първенства, но по-късно променя мнението си. Така той стига и до победата през 1970, която затвърждава статута му на легенда.

"Ако Пеле и Бразилия не бяха спечелили през 1970, нито Пеле щеше да бъде познатият ни днес Пеле, нито Бразилия щеше да бъде Бразилия. Това е печат на неговата идентичност и тази на страната, що се касае до футбола", казва вторият директор Дейвид Трайхорн.

108-минутната лента избягва сравнения с Диего Марадона, Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които често са споменавани с Пеле в спорове за най-добрия футболист за всички времена. Вместо това, тя е насочена изцяло към бившия бразилски нападател.

"Няма никакво значение дали след Пеле има някой, който е по-добър от него. Може би Меси е, може би Роналдо е. Дори и да е така, те не са Пеле. Знам колко големи футболисти е имало и преди него, но той бе истински пионер. За футбола той беше Елвис Пресли (музиканът), той беше Нийл Армстронг (първият човек, стъпил на Луната)", казва още Трайхорн.