Селекционерът на мъжкия национален отбор на Канада по футбол - Джон Хердман, заяви, че Футболната асоциация на страната трябва по най-бързия начин да се справи с финансовите си проблеми и призова управата да действа незабавно. Реакцията на Хердман идва ден след като генералният секретар на централата – бившият защитник на английските Ипсуич и Уигън - Джейсън де Вос заяви, че са съвсем близо до банкрут и най-важната цел в момента е намирането на средства за неотложните плащания.
 
"Трябва да намерим решения на важните въпроси с финансирането максимално бързо. И не става дума само да сочим с пръст виновниците за положението. Мисля, че всички трябва да се обединим, цялата футболна общност трябва да се обедини, за да сме сигурни, че Канада ще се представя добре не само днес, но и в бъдеше", заяви Хердман ден преди първия мач на отбора в турнира КОНКАКАФ Голд Къп срещу Гваделупа.
 
Финансовите проблеми във футбола в Канада ескалираха особено в началото на календарната година, когато първи нададоха глас жените. Въпреки сериозния интерес и ръст на играещите футбол в Канада и класирането на Световното първенство в Катар за първи път от 1986-а година, държавата не помага на този спорт по никакъв начин. По-странното за момента обаче е мълчанието от страна на Световната федерация ФИФА, която има специална програма за страни в затруднение.
 
"Играчите, щабът и всички около отборо си заслужиха правото да бъдат подкрепени. Шокиращо е, че след Световното първенство в Катар, където не бяхме толкова зле за отбор без необходимия опит, вместо да изгрее слънце, на нас ни затвориха всички врати. Просто нямам обяснение", каза още треньорът.
 
Хердман говори по същите въпроси и през миналия месец, когато Канада отстъпи на САЩ в турнира Лига на Нациите на Зона КОНКАКАФ. Тогава специалистът повдигна въпроса за нуждите от повече финансиране предвид предстоящото Световно първенство през 2026-а година, на което страната е съорганизатор. Той поиска специална програма, за да може отборът да се подготвя пълноценно.
 
Автор: БТА/Атанас Василев