Десет играчи от националния отбор по футбол на Еритрея са поискали политическо убежище в Ботсвана след края на световната квалификация между двата тима, съобщи "Ройтерс". 

Играчите са отказали да се качат на самолета обратно за родината си, заради което в момента са задържани от властите в Ботсвана. Това не е първият случай, в който национали на Еритрея - една от най-бедните страни в света, искат убежище в чужда страна след края на футболен мач.

Такива случаи имаше в Кения през 2009 година, в Танзания през 2011 година и в Уганда през 2012 година. 

Правителствени представители в Ботсвана все още не са коментирали ситуацията и не е ясно каква ще бъде съдбата на играчите. Ясно е само, че ако те бъдат върнати в Еритрея, са заплашени от смърт чрез разстрел, тъй като всички от тях са част от армията в страната и вече са обвинени в дезертьорство. 

Останалите 14 човека от 24-членната делегация, която е пристигнала в Ботсвана за футболната среща, са се прибрали вече в Еритрея. /БТА


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.