На бляскава церемония в Париж тази вечер (3 декември) ще бъде определен новият носител на една от най-престижните награди в света на футбола – Златната топка. „Франс футбол“ връчва приза всяка година, в анкетата, в която гласуват спортните журналисти.

Но дали хегемонията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси няма да бъде нарушена? По всичко личи, че звездите на Ювентус и Барселона ще трябва да се задоволят само с номинация.

10-годишният монопол на Роналдо и Меси най-вероятно ще бъде разкъсан от Лука Модрич. Такава информация се появи в медиите, а букмейкърите побързаха да дадат най-нисък коефициент за хърватина.

Роналдо и Меси доминираха с наградата през последното десетилетие, като всичко започна през 2008 година, когато португалецът грейна със Златната топка. Двамата имат по 5 отличия в своите лични витрини.

"Златната топка" дава вечна слава

Но докато Кристиано Роналдо спечели Шампионската лига с Реал Мадрид, Лионел Меси не успя да изпъкне до толкова, че да се счита за един от фаворитите тази година. По време на Световното първенство двете звезди също не успяха да стигнат до заключителната фаза на турнира.

Няколко големи печелили Златна топка, ШЛ и Мондиал

Президентът на ФИФА Джани Инфантино дори се пошегува наскоро, че Златната топка трябва да бъде връчена на половината отбор на Франция. Именно „петлите“ триумфираха на първенството в Русия.

Дали обаче победителят ще бъде част от Франция?

Цели шестима играчи са сред номинираните 30 футболисти за трофея – Килиан Мбапе, Антоан Гризман, Рафаел Варан, Уго Лорис, Пол Погба и Н'Голо Канте.

Последният французин, който спечели Златната топка беше Зинедин Зидан през 1998 година.

Според медиите, Кристиано Роналдо е отхвърлил поканата на организаторите да присъства на церемонията, което също се смята за ясен знак.