Трафиканти в крак с модата. По време на Европейското първенство по футбол българските митничари откриват стотици спортни стоки - менте. А контрабандата на злато през турската ни граница се е увеличила близо два пъти в сравнение с миналата година, заради поскъпването на ценния метал.

Ако за цялата 2015 г. митничарите са задържали 32 кг злато и сребро, само за първата половина на 2016 г. те са вече 26 кг. Пренасят го предимно роми, разказват от митниците, пише nova.bg.

Хитът на ГКПП „Капитан Андреево” обаче си остават ментетата. В склада на митницата има всичко - от дрехи, през обувки и парфюми до хавлиени кърпи и аксесоари. При последния голям удар в началото на седмицата са открили близо 2 000 спортни артикула в камион.

Почти 60% от стоките без права се задържат именно на „Капитан Андреево”, защото основно се произвеждат в Турция и пътуват към Западна Европа. От началото на година на пункта са открити близо 45 000 ментета.

Най-много обаче са случаите на открити цигари без бандерол над позволените две кутии на човек. Най-често ги пренасят така наречените „куфарни” търговци.

Заловените на границата бижута ще бъдат продадени от НАП, а всички спортни стоки ще бъдат унищожени.