Валери Божинов може да не играе в Италия, но местните медии продължават да се интересуват от него. Изданието socialfc.net написа обширен очерк за него, в който акцентира на кариерата на нападателя в Сърбия и престоя му в Партизан. Представяме ви и текста, посветен на българския нападател. 

"Познайте кой се завръща? Валери Божинов - бившата звезда на Лече, Ювентус, Фиорентина, Манчестър Сити, Виченца, Верона, Тернана, Спортинг Лисабон и Левски, който остана една от най-неразкритите български тайни във футбола."

"Едно време, когато Панталео Корвино го взе от Малта, мнозина му предричаха бъдеще на легендата на българския футбол Христо Стоичков. Ако се сещате за него сега, значи повече си мислите за това, което беше като талант, отколкото за кариерата му в момента."

"А може би дори се чудите къде е? В Сърбия, в Белград. И не е там просто за да раздава автографи и да се наслаждава на дебелите чекове, както редица свои бивши колеги, които избират по-слаби първенства за последните години от кариерите си. Та все пак той е само на 30 години."

"Не, той избра втората най-голяма любов на Сърбия след Цървена Звезда. И по всичко личи, че прегърна сръбската кауза с цялото си сърце. Не ни вярвате ли? Вижте всяка негова снимка в социалните мрежи. Там той прави знака на сръбските националисти с три вдигнати пръста - палец, показалец и среден, а безименният и кутрето са свити."

"Това е знакът на Трите С, (Слога Србина Спасава) и само показва, че Божинов казва на сръбските фенове - "С вас съм, момчета". Естествено, че в този знак няма нищо лошо, напротив. Но той беше използван и от Иван Грозни, спомняте ли си го?"

"Това е хулиганът, заради когото беше прекъснат мачът в Генуа между Италия и Сърбия преди шест години. Той вече е на свобода, а отдавна е показал, че сръбската кауза е нещо важно за него."

"Е, все пак единствената прилика между тях е въпросният знак, както и многобройните татуировки по телата им. Ако се загледате в снимките на Божинов в социалните мрежи, той е любящ баща, усмихнат човек и няма общо с въпросния ултрас."

"Днес българинът е лидер в съблекалнята в Белград, а ентусиазмът му да показва този знак с трите пръста само го издига в очите на феновете. А и статистиката му е красноречива - има 16 гола. Е, феновете сега са нещастни, защото големият враг Цървена Звезда ще стане шампион, но си имат човек, който да разпалва страстта им, което е безспорно", пише в очерка за Божинов.