Шахтьор Донецк подаде жалба пред Европейската комисия срещу ФИФА. Украинският гранд твърди, че е загубил 40 милиона евро заради правилата за спешни трансфери на ръководния орган по време на инвазията на Русия в Украйна.

През юни миналата година световната футболна централа предприе мерки за защита на чуждестранните футболисти, засегнати от военния конфликт в Украйна, като измени своите правила и позволи на чуждестранните играчи да прекратят договорите си до юни 2023 година.

От Шахтьор казаха, че това решение на ФИФА е довело до загубата на приходи от трансфери на футболисти в размер на приблизително 40 милиона евро.

"ФК Шахтьор подаде жалба пред Европейската комисия срещу ФИФА относно продължаващото спиране на трудовите договори на чуждестранните играчи и треньори. Бяха предприети действия предвид важността и зависимостта на Шахтьор да извършва трансфери на пазара с футболисти в рамките на Европейския съюз. Решението на ФИФА оказа въздействие върху дейностите на клуба на пазара в Европейския съюз", каза изпълнителният директор на Шахтьор Сергей Палкин в изявление в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

За момента от ФИФА отказаха коментар по случая.

Шахтьор Донецк води в класирането украинската Висша лига с 42 точки от 17 мача.