Съдията на тазгодишния финал на Шампионската лига между Тотнъм и Ливърпул е на прага на значимо постижение. Словенецът се готви да ръководи трети финал в престижните европейски турнири.

42-годишният рефер за първи път ще води мача за трофея в турнира на богатите, след като през 2013 година е четвърти арбитър на срещата между Борусия Дортмунд и Байерн.

Преди 2 години (2017-а) Скомина свири финала в Лига Европа между Аякс и Манчестър Юнайтед, а през 2012-а следи за справедливостта по време на двубоя между Челси и Атлетико Мадрид за Суперкупата на Европа.

„Не се концентрирам върху тези неща“, каза Скомина.

Роденият на 5 август словенец започва кариерата си на футболен съдия, когато е на 15 години.

„Тренирах футбол, но лекарите ми казаха да спра, защото имах проблеми със здравето. След години ми направиха нови тестове, а резултатите показаха, че мога да продължа. Насочих се към съдийството“, разказва Скомина, чийто дебют в ролята на човека на справедливостта на терена е през 1992 година.

Дамир Скомина

източник: Gulliver/Getty Images

Скомина казва, че няма идоли: „Трябва да си себе си“.

„Следващият мач е на 1 юни (бел. ред. – финалът между Тотнъм и Ливърпул), а след това идват евроквалификациите. Имам още много години в съдийството и много работа за вършене“, споделя още Дамир Скомина.

Тотнъм и Ливърпул ще решат новия носител на трофея в най-апетитната европейска клубна надпревара тази вечер. Двубоят е от 22:00 часа и ще се играе на стадион „Уанда Метрополитано“ в испанската столица Мадрид.

Как стигнаха Тотнъм и Ливърпул до "Уанда Метрополитано"?

Битката на нежния фронт на "Уанда Метрополитано"

Всички финали на Ливърпул в Шампионската лига

Денят на големия финал: Тотнъм vs. Ливърпул 

Дамир Скомина

източник: Gulliver/Getty Images