Дисциплинарната комисия на УЕФА се произнесе по инцидента в мача от груповата фаза на Шампионската лига между Пари Сен Жермен и Истанбул ББ.

12 снимки

Европейската футболна централа започна дело срещу помощник-рефера Октаивян Совре и резервния арбитър Себастиан Колтеску. В резултат на производството Колтеску бе отстранен от работа в мачове под егидата на УЕФА до края на сезона, тоест до 30 юни 2021 година. Совре се размина само с порицаване. Освен това съдиите ще трябва да завършат специална образователна програма до 30 юни.

Мачът, който се проведе на 8 декември 2020 г., беше спрян в 16-ата минута. Треньорът на Истанбул Пиер Уебо изрази възмущението си от думите на един от румънските рефери, който нарече футболиста "негро". В резултат на това и двата отбора напуснаха терена, а срещата приключи на следващия ден (ПСЖ спечели с 5:1).

УЕФА отбеляза, че и двамата арбитри са нарушили "задължението да се държат по подобаващ начин", но са невинни по силата на обвинението за "расизъм и друго дискриминационно поведение". Дисциплинарният орган на централата се съгласи с инспектора по етика и дисциплина, че съдиите трябва да бъдат подходящо обучени да вземат по-добри решения при избора на език и думи за комуникация.

Освен това Уебо получи наказание от един мач под егидата на УЕФА заради неспортсменско поведение.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.