Пътят на Аржентина до финала в Копа Америка не е бил легло от рози, заяви селекционерът на световните шампиони от Катар 2022 Лионел Скалони след победата с 2:0 над Канада на полуфиналите на тазгодишния турнир, който се провежда в САЩ.

Аржентинците ще играят на трети пореден финал на голям турнир след победите си на Копа Америка 2021 и Мондиал 2022.

"Изключително трудно е да достигнем още един финал. Трудно е, защото знаем колко тежък е пътят до тук", каза Салони пред репортери след двубоя с Канада и опита постигнатото от тима като "нещо, с което можем да се гордеем".

"Летвата е вдигната много високо. Всички мислеха, че ще бъде легло от рози, но въобще не е така. Канада доказа това, тъй като беше много труден противник. Мисля, че отборът показа добри неща във всеки от мачовете ни. Невъзможно е да бъда разочарован от тези момчета. Благодарности на всички играчи. Хвалеха ни и бяхме успешни, а да стигнем до тук ни коства още повече", добави старши треньорът на Аржентина.

Това издание на Копа Америка вероятно ще бъде последен шанс за много от по-опитните играчи в състава да добавят още един трофей в колекцията си с националния отбор.

36-годишният Анхел ди Мария каза още миналата година, че ще приключи с международния футбол след Копа Америка, а 37-годишният Лионел Меси и 36-годишният Николас Отаменди също наближават края на кариерите си.

"Знаете как се чувствам относно Анхел. Не искаме той да се отказва по-рано от необходимото. Не искаме да чувстваме меланхолия. Трябва да го оставим да играе, а тогава ще видим дали може да го убедим да остане с нас. Но към момента той е тук и трябва да му позволим да се наслади на момента", заяви Скалони по повод Ди Мария.

"За Лео ситуацията е подобна като при Анхел. Трябва да го оставим да избира, а ние никога няма да бъдем тези, които да затворят вратата. Той може да бъде с отбора толкова дълго, колкото иска. И ако иска да се откаже, но все още да идва и да бъде с нас, това би било страхотно", увери Лионел Скалони.

Във финала на турнира Копа Америка тимът на Аржентина ще срещне победителя от втория полуфинал между Уругвай и Колумбия.

"Тези два потенциални съперника са топ национални отбори, но би било безразсъдно да кажа, че предпочитам единия или други. Единият от тях вече ни победи. Беше много труден мач срещу Уругвай. Не сме играли срещу Колумбия с този треньор, но знаем, че също ще ни бъде много трудно", категоричен бе селекционерът на аржентинските футболисти.