Швеция победи с 2:1 Япония във втория четвъртфинал на Световното първенство по футбол за жени, игран в Окланд. Така скандинавките елиминираха още един от фаворитите в турнира, след като на осминафиналите отстраниха САЩ след изпълнение на дузпи.

Мачът започна равностойно, но шведките първи стигнаха до попадение. В 32-ата минута Аманда Илестед бе най-съобразителна при едно разбъркване и изведе отбора си напред - 1:0. В началото на втората част Фука Нагано игра с ръка в наказателното си поле и след преглед с ВАР съдийката отсъди дузпа, която бе превърната в гол от Филипа Ангелдал - 2:0. 

Японките трудно намираха път към вратата на скандинавките, но все пак получиха чудесен шанс да се върнат в мача в 76-ата минута. Тогава съдийката посочи бялата точка в наказателното поле на Швеция, но резервата Рико Уеки уцели напречната греда. Десетина минути удар на Аоба Фуджино от фал също срещна горната греда на Швеция, като топката се разходи по голлинията, но не влезе в мрежата. Все пак в 87-ата минута Япония намали на 1:2 с гол на друга резерва - Хонока Хаяши. В 10-минутното продължение на мача азиатките натиснаха, но без успех и напуснаха разплакани Мондиал 2023. 
 
Така Швеция ще играе на полуфиналите с Испания, който елиминира Нидерландия с 2:1 след продължения.