Новината, която временният президент на Шапекоензе Иван Тоцо разпространи в края на миналата седмица, вече е факт. Той беше обявил, че трофеят от Купа Судамерикана ще бъде връчен на отбора му. А това потвърдиха и от континенталната конфедерация КОНМЕБОЛ. 

Голямата част от играчите и щабът на Шапе загинаха в самолетна катастрофа на път за финала в турнира с Атлетико Насионал. От конфедерацията решиха да провъзгласят бразилците за носители на отличието посмъртно. 

Основната причина за това решение на чиновниците се дължи на огромния жест от конкурентите от Атлетико Насионал. Ръководството на колумбийците е подало молба до КОНМЕБОЛ трофеят да бъде връчен на несъстоялия им се съперник във финала. 

Така Шапе ще получи освен трофея, още 2 млн. долара от наградния фонд на Копа Судамерикана. Тимът получава и правото да играе в Копа Либертадорес през 2017 г. А ще играе и в Рекопа Судамерикана, като съперник там ще е именно Атлетико Насионал. 

Колумбийците от своя страна получават специално учредената за тях награда за феърплей и награда от 1 млн. долара. Възможно е обаче тази сума да бъде дарена за благотворителност.