Временно изпълняващият длъжността президент на Шапекоензе – Иван Тоцо потвърди, че клубът ще получи трофея Копа Судамерикана за 2016 година след трагичната самолетна катастрофа, която отне живота на 19 от футболистите на тима.

За подобен ход още в деня на трагедията призова и съперникът на бразилците във финалния плейоф – колумбийският шампион Атлетико Насионал. Двата отбора трябваше да изиграят две срещи на разменени гостувания, с които да определят носителя на трофея. Насионал отправи предложението си до КОМНЕБОЛ – футболната федерация на Южна Америка.

Иван Тоцо потвърди, че действително федерацията ще връчи трофея посмъртно в памет на 19-те загинали футболисти. „От КОМНЕБОЛ ме увериха, че ще короноват Шапекоензе като шампион в Копа Судамерикана. Получихме подкрепа от всички федерация – на Бразилия, КОНМЕБОЛ, ФИФА и особено от жителите на Шапеко. Сега ще се опитаме да изградим отбора наново. Хората искат футбол, в Шапеко всички обичат играта. Затова сме длъжни да продължим. Нека сега да работим, да оставим пушилката да се уталожи и ще опитаме да изградим нов отбор за следващата година“, каза Тоцо.