Сър Алекс Фъргюсън е най-успешният треньор в историята на футбола, но десет години след прекратяването на кариерата си, той ще добави още един медал в изключителната си колекция. Макар и с 40 години закъснение, легендарният шотландец ще получи своя медал за триумфа на Абърдийн в Купата на носителите на купи през 1983 година.
 
Тогава шотландският тим прави немислимото под ръководството на Фъргюсън и побеждава испанския гранд Реал Мадрид във финала на турнира, за да се окичи с европейски трофей. Медали обаче има само за 11-те титуляри и петте резерви на тима. От УЕФА решиха да поправят тази неправда и да отпуснат пет допълнителни медала за победителите в турнира. Един от тях ще бъде за сър Алекс, а другите са за неговия асистент Арчи Нокс, халфа Дъги Бел, който пропуска финала заради контузия, тогавашния вицепрезидент на Абърдийн - Крис Андерсън и клубната легенда Теди Скот.
 
"За мен е голяма чест да получа този медал и съм благодарен на всички, които работиха здраво, за да се случи това. Оценявам техния труд, както и съдействието на УЕФА", сподели сър Алекс, който само преди няколко дни бе приет в Залата на славата във Висшата лига, заедно със своя колега и дългогодишен съперник Арсен Венгер.
 
Фъргюсън печели невероятните 49 трофея в кариерата си, като десет от тях са именно с Абърдийн. Той успява да разбие монопола на Рейнджърс и Селтик, за да стане шампион на Шотландия три пъти в периода 1980-1985, а освен това триумфира четири пъти за Купата на страната и веднъж за Купата на лигата. Големият триумф идва през сезон 1982/83, когато Абърдийн отстранява Байерн Мюнхен в четвъртфиналите на КНК, а във финала побеждава Реал Мадрид с 2:1 след продължения.