Прокуратурата в Аржентина започва разследване на смъртта на Диего Марадона, обяви местната телевизия TN. Задачата е да установи дали има лекарско недоглеждане, което да е причинило фаталния край на легендарния футболист. Основната насока на разследването е установяване на факта дали Марадона е получил правилните грижи след изписването си от болницата и защо никой не е контролирал поведението му в последните 12 часа от живота му.
Взимат се показанията на всички хора, които през последните дни са живели с Дон Диего в дома му в частния затворен квартал Сан Андрес. Благодарение на разпитите е установено, че последният човек, който е видял Марадона жив, не е неговият племенник Джони Ерера в 23:30 часа във вторник. Предполагаше се, че след това никой не е виждал световния шампион от 1986 г. до 11:30 часа, когато неговият лекар и психолог не успяват да го събудят.
 
„Марадона е трябвало да се събуди в 6:30 часа и в този час в стаята му е влязла медицинската сестра. Тя е последният човек, който е видял живия Диего, а не неговият племенник предната вечер. Това не променя генералната насока на следствието, но се проверява защо сестрата е излъгала в своите предварителни показания", обяви журналистът от телевизията Николас Виняски.
 
Прокуратурата вече е провела разговори с Джони Ерера, личния асистент на Марадона Максимилиано Помарго, готвача по прякор Монона, психиатърката Агустина Косачов, психолога Карлос Диас, живеещия в съседство лекар, който е повикан на помощ, като и парамедика от спешна помощ Хулио Кориа.
 
Очаква се в следващите часове да бъде разпитана и медицинската сестра, която е влизала в стаята на Марадона в 6:30 часа сутринта в сряда. Тя е заявила на своята колежка, която я е сменила след нощна смяна, че не е забелязала нищо нередно в състоянието на футболната легенда и затова го е оставила да спи.
 
Вчера адвокатът на Марадона - Матиас Морла обвини лекарите за смъртта на именития футболист. Юристът заяви, че не е приемливо в продължение на 12 часа никой от медиците в къщата да не се поинтересува от състоянието на Диего. Освен това линейката е пристигнала след повече от половин час.
 
Днес ще бъде извършен и химически и токсикологичен анализ на пробите от кръв и урина, които са взети от тялото на Диего Марадона по време на аутопсията. Както е известно, според официалната версия смъртта на футболната легенда е причинена от остра сърдечна недостатъчност и дилатационна кардиомиопатия.