В понеделник вечер в центъра на белгийската столица Брюксел двама души бяха убити и един тежко ранен при атентат. Местните власти повишиха нивото на заплаха в града до най-високо ниво. Националният кризисен център заседава в момента и моли да се избягват ненужни пътувания. Според федералната прокуратура този терористичен акт няма връзка с конфликта между Израел и Хамас.

В същото време според Националния кризисен център заподозреният извършител цитира шведската националност на жертвите във видеото си в социалните медии като мотив за нападението си. Именно заради това шведските привърженици все още не са получили разрешение да напуснат стадион „Крал Бодуен“ и се търси начин как те да бъдат изведени по безопасен начин.

Снимки: БТА / BTA
34 снимки

„Въз основа на тези факти и твърдението бяха взети спешни мерки за сигурност, за да се защитят шведските привърженици възможно най-добре“, обявиха от Националния кризисен център.

Властите в Белгия вече имат заподозрян за атентата в Брюксел. Това е Слайем С., който сам се е провъзгласил за член на "Ислямска държава". Заподозреният извършител на стрелбата е публикувал видео в социалните медии по време на инцидента, в което казва на арабски, че е „убил“ „трима шведи“. Става дума за мъж от Схарбек, за когото се знае, че е радикализиран.

Снимки: БГНЕС / BGNES
27 снимки

Мъжът, за когото се смята, че е от тунизийски произход въз основа на акцента му, се хвали с убийствата на неверници. Той носи същото оранжево яке на видеото като извършителя на стрелбата и изглежда, че върви по улицата. Той се оглежда, казва името си и се нарича „войн по пътя към Аллах“. „Ние живеем по пътя на нашата вяра и умираме по пътя на нашата вяра.“ След това той отново повтаря името си и казва: "Убих трима шведи, слава на Аллах."

Преди това Слайем С. е споделил и друг видеоклип със съобщение, в което казва „в името на Божията книга се жертват души и кръв“.