Световното клубно първенство по футбол няма да се състои през 2020 година. Това призна президентът на ФИФА Джани Инфантино след скрая на 70-ия годишен конгрес на ФИФА.

Все още обаче не е взето окончателно решение дали турнирът, който трябваше да се проведе през декември в Катар, ще бъде изцяло отменен, или само ще бъде отложен за началото на 2021 година. Заради глобалната пандемия от коронавирус календарите на всички континентални федерации бяха объркани, като най-сериозен е проблемът в Южна Америка, която няма да може да излъчи новия носител на Копа Либертадорес преди януари догодина.

"Дискутираме, наблюдаваме и обмисляме дали турнирът може да се проведе в Катар в началото на 2021 година", каза Инфантино. Преди настъпването на пандемията ФИФА планираше въвеждането на нов формат на Световното клубно първенство, в който да участват 24 отбора и който трябваше да влезе в сила от 2021 година. Заради отлагането на Европейското първенство и на Копа Америка от 2020 за 2021 година, ФИФА засега замразява тази идея.

Според Инфантино е възможно да се стигне и до забавяне в провеждането на квалификациите за Световното първенство през 2022 година в Катар, като най-големият проблем отново е свързан с Южна Америка, където десетте отбора играят всеки срещу всеки на разменено гостуване или общо 18 мача. "Притеснен съм, особено ако пандемията не спре или поне не отслабне, което да ни позволи да провеждаме мачовете по обичайния начин", заяви президентът на ФИФА.

Световната централа вече добави един допълнителен прозорец за националните отбори през януари 2022 година и има готовност да намери място и за други такива. Други варианти са отпадането на мачовете на разменено гостуване, както и сбутването на три мача вместо два в 10-дневните прозорци за националните отбори. През следващата седмица ФИФА ще публикува санитарен протокол за провеждането на мачовете в Южна Америка, където ситуацията с коронавируса продължава да бъде най-тежка.