"Разказвачът на европейски приказки" Станимир Стоилов продължи да твори чудеса. Безспорно най-добрият български треньор в чужбина пренаписа за пореден път историята на казахстанския футбол и Астана с феноменален, чутовен успех. 

Мъри изведе скромния си тим за първи път до пролетната фаза на евротурнирите след историческа победа над чешкия гранд Славия насред Прага. С минималното 1:0 правилният футбол на българския специалист триумфира за пореден път и известният доскоро никому тим ще мери сили с най-добрите в Лига Европа напролет. 

Това се случва за първи път на Астана и на казахстански отбор въобще, което затвърди легендарния статус на Мъри Стоилов в страната от Средния Изток. Само за три години и половина там, той се превърна в най-успешния специалист в историята на младата държава. 

Мъри не само, че на два пъти вкара тима си в групите на Лига Европа и веднъж в Шампионската лига, но сега успя и да ги преодолее във втория по сила европейски клубен турнир. И така се нареди отново сред най-успешните български треньори, работили в чужбина.

А в момента просто няма легионер сред специалистите ни, който дори да се доближи до него. Особено в Казахстан, където всички останали чужденци дишат прахта му със светлинни години назад и само могат да мечтаят някой ден дори да се доближат до нивото му. 

С оглед на огромния залог, мачът в чешката столица започна нервно. Двата тима залагаха на сигурността, защото всяка грешка щеше да е фатална. Това се отрази на атрактивността и качеството на футбола. 

Чистите положения липсваха, като все пак повечето ситуации бяха за домакините. Мирослав Стох, Яромир Змръхал и Михал Фридрих не успяха да се разпишат за тях, докато жокерите в нападение за Астана Жуниор Кабананга и Патрик Твумаси не бяха точни в редките случаи, когато за тима имаше възможности. 

Но умната игра и правилният футбол на Станимир Стоилов дадоха резултат. В 39-та минута при едно центриране от пряк свободен удар вратарят на Славия Ян Ластувка беше литнат като лястовица и изпусна сигурна топка, която попадна зад гърба му у непокрития Марин Аничич, който се разписа за 1:0. 

Малката гостуваща агитка, сред която имаше и български фенове, потъна в екстаз. Този резултат се запази и до почивката, въпреки набезите на чехите. Последва много напечена втора част. 

В нея Славия се хвърли яростно напред. В 49-та минута Яромир Змръхал излезе сам срещу вратаря на Астана на чиста позиция и когато всички вече виждаха изравняването, той прати топката над гредата. 

Малко след това и звездата Томаш Нецид имаше шанс да изравни. Нападателят направи страхотен пробив и стреля от наказателното поле, но топката отново мина на сантиметри встрани от вратата и казахите останаха сухи. 

Мощният натиск на чехите продължаваше, а Астана се задъхваше все по-сериозно. В 53-та минута отново Нецид беше на голова позиция, като този път разстреля от упор вратаря с глава, но Ненад Ерич прояви котешки рефлекс и изби. 

Постепенно гостите се отърсиха от този шок, поуспокоиха се и изравниха играта. Стопроцентовите ситуации пред вратата им секнаха, а и те на свой ред погледнаха напред. В 70-та минута удар на Роман Муртазаев за малко не се превърна в гол, като Ластувка изби. 

Малко след това и Патрик Твумаси от вратарското поле някак не успя да нацели вратата и прати топката над вратата. В крайна сметка това статукво се запази за последните минути, когато Славия тръгна ва банк напред в търсене на скъпоценното изравняване. 

И тимът от чешката столица беше близо до него в 79-та минута, когато Мик ван Бурен стреля с глава от 8-9 метра, но вратарят на Астана отново беше на мястото си и отрази по великолепен начин. 

Домакините продължиха да налитат като обезумели и можеха да стигнат до скъпоценния гол в 86-та минута, но тогава ударът на Томас Соучек от 13-14 метра мина на няколко сантиметра над вратата и така се размина поредната огромна опасност пред вратата на Ерич. 

В крайна сметка опълчението на Астана издържа и тимът записа поредна златна страница в историята си и в историята на казахстанския футбол, благодарение на великия Мъри Стоилов. Заради него за първи път тим от далечната страна ще чака съперник за пролетната фаза в европейски клубен турнир.