Уругвайският нападател Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър играч на сезона в бразилското футболно първенство.

36-годишният голаджия отбеляза 17 попадения за Гремио в Серия А, а отборът му завърши втори в крайното класиране. Сезонът приключи в сряда, като Палмейрас защити титлата си защитата.

Суарес вкара два пъти в последния кръг при победата над Флуминензе с 3:2 на "Маракана" в Рио де Жанейро. Той остана втори в листата на стрелците в бразилския футболен елит след нападателя на Атлетико Минейро - Паулиньо, който  

Уругвайският национал имаше проблеми с болки в коляното и дори се опасяваше, че няма да доиграе сезона, но все пак зарида 53 мача за Гремио, в които отбеляза 26 гола в три турнира през годината.

"Почти на 37 години съм, а тази година съм изиграл най-много мачове в кариерата си и доста често бях далеч от семейството си. Този приз принадлежи на тях", заяви разплакан Суарес, след като получи трофея от бившия си съотборник в националния отбор на Уругвай - Диего Лугано.

Стрелецът отказа да отговори на въпроса за бъдещето си, като отбеляза, че ще помни не само феновете на Гремио, но и тези на съперниците, показали уважение към него. Той със сигурност напуска бразилския футбол, а спекулациите са, че ще продължи кариерата си в Интер Маями, където отново ще бъде съотборник с Лионел Меси, с когото играха заедно в Барселона.

"Трудно е да видиш тук фенове на съперника да те аплодират, но точно това ми се случи на някои места. Всичко е в главата на футболиста, няма значение на колко години е. Може да е Ендрик на 17, Хълк, Суарес. Важното е да си с нагласата да бъдеш на терена, да играеш и да правиш това, което обичаш", добави още бившият футболист на Ливърпул и Барселона.