Легендата на Уругвай - Луис Суарес, беше в основата за спечелването на третото място на Копа Америка то страна на „урусите“. Нападателят на Интер Маями спаси своята страна с изравнителен гол в продълженията, а след него възпитаниците на Марсело Биелса победиха Канада с 4:3 след изпълнение на дузпи.

Уругвай изглеждаше, че се отправя към изненадваща загуба, след като канадците поведоха с 2:1 в 80-ата минута чрез Джонатан Дейвид на стадион „Банк ъф Америка“ в Шарлът. Но бившата звезда на Барселона и Ливърпул, който влезе като резерва през второто полувреме донесе изравняването, след като засече подаване на на Хосе Мария Хименес във втората минута на добавеното време, за да вкара за 2:2 и да прати мача до изпълнение на дузпи.

При тях ударът на халфа на Канада Исмаел Коне бе спасен от вратаря на Уругвай Серхио Роше, а неточното изпълнение на Алфонсо Дейвис донесе бронзовите медали на Уругвай.

Снимки: БТА / BTA
78 снимки

„Урусите“ започнаха отлично и поведоха още в осмата минута с гол на Родриго Бентанкур, но в 22-ата Исмаел Коне изравни с атрактивно изпълнение.

Уругвай смяташе, че отново е повел само минута по-късно, когато Факундо Пелистри вкара топката в мрежата в 23-ата минута, но бе отсъдена засада и гол нямаше.

Междувременно Канада на два пъти изпусна златни възможности за попадение точно преди полувремето, като Тани Олувасейи стреля с глава от близко разстояние в 41-ата минута, преди Джонатан Осорио да отправи неточен удар в 43-ата минута от добра позиция.

Поредица от смени доведе до накъсано второ полувреме и нещата вървяха към дузпи, когато десет минути преди края на редовното време Коне отправи свиреп изстрел, който Роше успя да парира само, но топката попадна на пътя на Дейвид, който вкара за 2:1. Но предвкусвайки победа Канада продължи да напада, вместо да защитава преднината си, и плати цената, когато Суарес изравни във втората минута от добавеното време.

Така мачът настина трябваше да се реши след ударите от бялата точка, където канадците направиха два пропуска, докато футболистите на Уругвай бяха категорични в изпълненията си и заслужиха бронзовите медали.