Легендата на Берое и турския Бурсаспор - Ивко Ганчев, има много приятели в южната ни съседка. Бившият вратар, който има и турски паспорт, разказа как неговите близки и познати преживяват бедствието. Той бе треньор на вратарите в Газиантеп от края на 2014-а до края на 2015 година, а има контакти и с други клубове от градове около епицентъра на земетресението.
 
„За щастие моите познати в района, който пострада най-тежко, са добре. Говорих с доста хора от Турция в последните часове. С някои не успях да се свържа, но от общи познати разбрах, че и те са се отървали от най-лошото. Треньорът, в чийто щаб бях в няколко клуба – Самет Айбаба, за последно бе в Адана. Този град също е близо до епицентъра. Неговите родители са в Османие, но са добре. Тези, с които се знаем от Газиантеп, също ги чух. Нормално е да са в шок. Всички виждаме какви кадри идват от там. Бурса, където имам най-много приятели, е далеч, но и там се вълнуват и страдат, вече изпратиха 3 тира с помощи.
 
Хората знаят за какво става дума, защото са близо до района, който бе ударен от силния трус от лятото на 1999 година. Аз тогава бях в Ризеспор. Гледам непрекъснато и турски телевизии. Появи се учен, който каза, че подобен трус се е очаквал, но няма как с точност да се предвиди. Със сигурност обаче в района строителните изисквания са били съобразени със сеизмичната активност, но при такива трусове, няма какво да се стори.
 
Показваха сграда с луксозни апартаменти, в която преди три години жилищата са стрували по милион и половина евро. Сега и тя е рухнала, а коментарите са, че хората са платили по толкова за ковчези. Ужас! Трагедията е невероятна. В Турция коментират, че най-силно е засегнат район от около 600 кв. км и пострадалите са близо 14 милиона души“, каза Ганчев пред „Мач Телеграф“.