Ако трябва да използваме само 50% от един от известните цитати на Оскар Уайлд за футбола, то той е игра за джентълмени, която се играе от варвари. И от албанския Шкендербеу доказаха именно това. 

Този отбор се окичи със съмнителната слава на... световен шампион по уреждане на мачове. И това звание му беше дадено от Комисията по етика и феърплей на Европейската футболна централа УЕФА. 

Според последния доклад на организацията, седемкратният албански шампион в последните осем години е участвал в 53 уредени двубоя от 2010 г. насам. И става въпрос за мачове във вътрешния шампионат, квалификационните кръгове на евротурнирите, дори и приятелските мачове. 

Заподозрени в съмнителни действия по време на двубои са 46 бивши и настоящи играчи на отбора. УЕФА вече забрани на отбора да играе в евротурнирите в следващите десет сезона и му наложи глоба в размер на 1.1 млн. евро - рекордни санкции от страна на централата за подобни провинения. 

Сега всичко е в ръцете на албанските власти, които трябва да повдигнат обвинения на замесените, но те трябва да получат насоки от президента на федерацията на Албания Армандо Дука. Но проблемът е, че именно той празнува с Шкендербеу последната спечелена титла през май. 

Иначе, ако се слуша президентът на албанския клуб Адриан Такай, тези обвинения на УЕФА са чиста проба лъжа и заговор срещу клуба му. И той е категоричен, че ако Шкендербеу е бил западноевропейски клуб, е нямало да има подобно наказание и обвинение. 

"Футболът не е точна наука, всичко може да се случи в един мач. Това са само слухове, на базата на които ни наказват. Сигурен съм, че УЕФА нямаше да ни посече така, ако бяхме от Запада", заяви Такай. 

Най-фрапантният случай с участието на Шкендербеу е от 2015 г., когато тимът играе с добре познатите у нас северноирландци от Крусейдърс. Тогава албанците водят с 2:1 до 90-та минута, когато изведнъж след нелепи грешки на защитата и вратаря падат два гола за Крусейдърс и резултатът е обърнат. 

Впоследствие се разбира, че са заложени стотици хиляди долари за отбелязване на 4+ гола в този мач в течение на последните му минути. А вратарят на северноирландците в този мач Шон О'Нийл пише в Туитър: "УЕФА задължително трябва да разследва този наш мач, защото много мирише".