Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с директора на Германския футболен съюз - Оливер Бирхоф, за да дискутират идеята за равно заплащане на футболистките в страната. Това каза Шолц на финала на Европейското първенство за жени между Англия Германия, спечелен от "Трите лъва" с 2:1 след продължения пред 90 000 души на "Уембли".
 
„Г-н Бирхоф и аз имаме среща във Франкфурт. Напълно съм убеден, че равното заплащане играе важна роля в подобни турнири", каза Шолц пред ARD.
Шолц написа в Туитър в средата на юли, че подкрепя равното заплащане на играчите от женския национален отбор, което накара Бирхоф да покани канцлера за дискусия по темата.
 
„Малко съм изненадан от изявлението. С удоволствие ще го поканя“, каза Бирхоф тогава, посочвайки рекордно висок бонус от 60 000 евро за жените на Германия, ако спечелят Евро 2022.
 
Това обаче все още е далеч под 400 000 евро, които мъжете ще получат, ако стигнат до титлата на Световното първенство в Катар.
 
Германската националка Лина Магул наскоро призова за 2-3 хиляди евро месечна минимална заплата за германските футболистки и даде пример с Испания, където бе въведена минимална заплата.
 
Германските футболистки учат и работят, което според Магул не е приембиво за елитната дивизия.