Футболът си дойде у дома! Популярният рефрен най-после може да бъде запян с пълно гърло от феновете в Англия, след като националният отбор за жени спечели европейската титла. На финала на Евро 2022 Англия победи с 2:1 след продължение Германия пред 90 000 зрители на "Уембли".

Gulliver/GettyImages
52 снимки

Победното попадение за англичанките реализира Клои Кели, която се разписа след разбъркване след корнер в 110-ата минута.

Англия бе близо до победата още в редовното време, след като в 62-рата минута резервата от Манчестър Юнайтед Ела Ан Туун избяга зад гърба на отбраната на германките и с прехвърлящ удар прати топката във вратата за 1:0.

Бундестимът обаче не се предаде и стигна до изравняването в 79-ата минута, когато се разписа полузащитничката на Байерн Мюнхен Лина Магул.

Германките изглеждаха по-активни след гола, както и в първите 15 минути на продължението, но в последните 15 Англия напълно надигра съперника си. В 110-ата минута Люси Бронз свали с глава едно центриране от корнер към Кели и 24-годишната нападателка на Манчестър Сити вкара от близка дистанция за крайното 2:1.

За Англия това е първа европейска титла както при жените, така и при мъжете, докато за мениджърката на "лъвиците" Сарина Вигман това е втори пореден триумф след този с родината и Нидерландия през 2017 година.

За "Играч на турнира" бе избрана английската нападателка Бет Мийд от Арсенал, която завърши европейското първенство с 6 гола и 4 асистенции в 6 срещи.