Жените треньори са „изтощени“ от футболната култура, която все още е наситена със сексизъм, твърди ново изследване, поместено в The Guardian.

Проучване, проведено сред 115 жени треньори в Обединеното кралство от Kick It Out установи, че 80% от запитаните са били жертва на сексизъм в своята работа, а 60% са обмисляли да напуснат работата си заради сблъскване с подобни проблеми.

Много от жените, с които говорихме, споделиха за своята страст и любов към професията, но също така не скриха за изтощението, което идва от това, че са редовно омаловажавани, разпитвани и пренебрегвани в тази общност“, обяви Холи Варни, главен директор на Kick it Out.

Във футболните среди проблемът със сексизма трябва да приеме сериозно, ако искаме да увеличим броя на жените треньори и се надяваме, че резултатите от това изследване могат да бъдат катализатор, който да направи професията много по-приемлива за жените“, каза още Варни.

По-голямата част от анкетираните треньори работят с девойки, като 86% са завършили треньорски курсове.

Повечето случаи на сексизъм са резултат от поведението на техни колеги от треньорския екип.

55% от анкетираните са споделили, че действията им са били поставени под съмнение или дори пренебрегнати, докато 48% са били разпитвани относно познаването на футболните правила.

Дамите във футболната треньорска професия са обявили, че според тях няма подходяща система за справяне със сексистки скандали. Недоверието към системата може да се обясни от факта, че 71% от тези, които са били жертва на сексизъм, не са били склонни да докладват за проблема.

Една от жените, предпочела да остане анонимна, описва преживяването, което я е накарало да напусне футбола така: „Обичам да тренирам и да вдъхновявам момичета да играят футбол, а жените треньори са важни модели за подражание. За съжаление, последните няколко години бяха много трудни заради сексизма от моите колеги треньори. Вече не съм треньор заради сексизма, който изпитах.