Република Корея подаде кандидатурата си за организирането на турнира Купа на Азия по футбол, който ще се проведе през месеците юни и юли 2023 година, съобщиха от Корейската футболна федерация.

Това става възможно след отказа на Китай да бъде домакин на турнира заради "изключителни обстоятелства, свързани с пандемията от КОВИД-19".

Азиатската конфедерация стартира нова процедура за домакинството на турнира, като заинтересованите страни трябваше да кандидатстват преди 30 юни.

Република Корея е бил домакин само веднъж на турнира - през 1960 година, като го печели два пъти - през 1954 и 1960 година.

„Днес КФА официално изпрати писмо с намерение да приеме Купата на Азия през 2023 година на Азиатската футболна конфедерация. Южна Корея се опитва да домакинства и да спечели Купата на Азия за първи път от 63 години насам! Молим за вашата подкрепа и интерес!“, написаха от КФА в „Туитър“.

Най-добрите отбори - Япония, Австралия, Китай и актуалният шампион Катар вече се класираха за шампионата.

В Купата на Азия ще участват 24 отбора, но точните дати на провеждането му още не са обявени. Дебютното издание на Купата на Азия се проведе през 1956 година, а корейците приеха следващия турнир четири години по-късно. Страната има едва два триумфа в надпреварата – през 1956 и 1960 година.