В Швеция Бразилия покорява света в първенството през 1958 година, което остава в историята с появата на системата 4-2-4 и изкюлчителните таланти Диди, Гаринча, Вава и тийнейджърът Пеле.

Франция също оставя красиви спомени с играта на Жуст Фонтен и Раймон Копа. А домакините от Швеция не пропускат да поднесат изненади от своя страна.

Западна Германия е водач в Първа група, в която Северна Ирландия, елиминирал преди това Италия в квалификациите, обърква плановете на Чехословакия, отстранявайки ги на плейоф, с който си спечелва място на четвъртфинал, където се изправя срещу Франция, който е водач във Втора група заедно с Югославия. Уелс също стига до четвъртфинал след плейоф срещу Унгария и с достойнство излиза от мача с Бразилия, в който получава един-единствен гол от феноменалния Пеле. Бразилия спокойно води в Четвърта група, без да допусне попадение в своята врата, а Англия отпада от СССР след 0:1.

На полуфиналите Швеция среща Западна Германия, а Бразилия – Франция.

Шефер вкарва от воле за германците, но шведите отвръщат веднага с гол на Скоглунд. Юсковяк е отстранен от игра в 57-та минута и Швеция се възползва максимално, за да си спечели място на финала, като вкарва два гола чрез Грен и Хамрин.
Бразилия още във втората минута повежда срещу Франция с попадение на Вава, Фонтен изравнява след 9 минути, но Диди възстановява преднината на Бразилия, а във второто полувреме Пеле вкарва още три гола.

Финалът започва със сензационен ранен гол на Лидхолм в 4-ата минута и така шведите повеждат. Това е единственият момент на първенството, в който Бразилия се оказва в ролята на догонващ, но това продължава само 5 минути. Гаринча асистира на Вава, който изравнява резултата за 1:1. Вава прави резултата 2:1, а след това следват нови голове на Загало и Пеле за 4:1. Симонсон отбелязва втория гол за Швеция, след което Пеле оформя крайното 5:2.

Голмайстор на първенството: Фонтен (Франция) – 13 гола

Състав на победителя Бразилия: Жилмар, Д. Сантуш, Н. Сантуш, Зито, Белини (капитан), Орландо, Гаринча, Диди, Вава, Пеле, Загало